Päivä 250-vuotiaassa Kuopiossa

Kuopion toimikunta järjesti 10. kesäkuuta jäsenilleen mielenkiintoisen virkistysretken kotikaupunki Kuopioon. Kuopion kaupunki viettää 250- vuotis juhlavuotta tänä vuonna ja sillä teemalla vietettiin antoisa puolipäiväretki. Retkelle ilmoittautui lähes 40 osallistujaa, joita kiinnosti Kuopion historia.

Päivä aloitettiin savolaisen lupsakasti torikahveilla ja samalla saattoi seurata Kuopio tanssii ja soi festivaalien toriohjelmaa. Kuopio-opas Kaija Lipponen kertoi Kuopion perustamisen ajoista ja ilmiöistä, kaupunkikuvasta sekä ajalle tyypillisistä elinkeinoista. Hän osasi tarinallistaa Kuopion alkuaikoja mukavasti ja mieleenpainuvasti. Kuopion väkiluku on kasvanut huimasti perustamisvuoden 300:sta asukkaasta lähes 125000:teen asukkaaseen (v 2024 tilastotieto).

Kuopio- oppaamme Kaija Lipponen torikahvilassa.

Opastetulla kiertoajelulla kuultiin mielenkiintoisia asioita mm. Kuopion katujen nimimuutoksista, vanhoista rakennuksista ja niihin liittyvistä henkilöistä. Sataman alueen muutokset, kirkkojen historiat ja patsaiden tarinat selvisivät kuulijoille. Erityisen paljon ilmeni uusia asioita Minna Canthin elämästä ja hänen vaikutuksesta aikanaan. Tarinoiden kautta avautui vaikuttavien kuopiolaisten sukujen historia ja liike-elämän kehitys viime vuosisadoilla. Savon vanhimman kauppahuoneen Oy. Gust. Raninin toiminta ja mielenkiintoinen historia tuli tutuksi kuulijoille. Kierroksen aikana ehdittiin nähdä myös kehittyvän Kuopion uusia kohteita mm. Savilahdessa.

Luola, Kallioluoliin louhittu Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus on monipuolinen kohtaamispaikka n. 2500 ihmiselle.

Kiertoajelun lopuksi oli tehdaskierros perinteikkään Lignell& Piispasen tislaamolla, Siikarannassa. Lignell & Piispanen on vuonna 1852 perustettu alkoholitalo ja Suomen toiseksi vanhin saman suvun omistuksessa oleva perheyritys. Vuonna 1852 Gustav Ranin päätti perustaa yrityksen Kuopioon ja ostaa Ruotsin kuninkaan Gustav III:n vanha kruununtislaamon. Tehdaskierroksella tutustuttiin yrityksen tuotantoon ja tuotteisiin, jotka edelleen tehdään pitkälti käsityönä laadun ja maun varmistamiseksi. Vanhimmat edelleen myynnissä olevat tuotteet ovat mm. Savon Wiinaa vuodelta 1869 ja Mesimarjalikööri vuodelta 1882.

Jäsenet Lignell&Piispasen tehdaskierroksella. Kuvassa olevan tynnyrin päällä on lasipurkeissa makua antavien marjojen siemeniä, esim lakan siemenet toimitetaan Lumenen tehtaalle kosmetiikan valmistuksen raaka-aineiksi.

Tämä erilainen virkistyspäivä oli jäsenille erittäinen mieleinen. Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan tai tutustua suurkaupunkeihin, koska omassa kaupungissakin on nähtävää ja kuultavaa. Lähimatkailu on hyvä ja kevyt vaihtoehto, johon monella on mahdollisuus osallistua. Siis nautitaan oman alueen kesän kulttuuritapahtumista ja nähtävyyksistä. Ja viedään kesävieraitakin katsomaan niitä.