Säännöt

KESKI-SUOMEN HENGITYSYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

1 §  NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE                 

Yhdistyksen nimi on Keski-Suomen Hengitysyhdistys ry.

Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylä.

Se toimii Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski kunnan/kuntien alueella.

Yhdistys voi perustaa hallituksen päätöksellä paikallista toimintaa varten Silmu- tai muita rekisteröimättömiä ryhmiä.

Yhdistys on suomenkielinen.

2 §  TOIMINNAN TARKOITUS

Yhdistyksen tarkoituksena on Hengitysliiton jäsenenä edistää hengitys­sairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua ja yhdenvertaisuutta kuntalaisina sekä toimia terveellisen elinympäristön puolesta.

3 §  YHDISTYKSEN TEHTÄVÄT

Yhdistyksen tehtävänä on rohkaista hengityssairautta sairastavia ja heidän läheisiään sekä hengitysterveydestä kiinnostuneita järjestäytymiseen ja aktiiviseen kansalaistoimintaan, vaikuttaa hengityssairaiden hoidon ja palveluiden turvaamiseksi ja kehittämiseksi, viestiä toiminnasta ja jakaa kokemustietoa, edistää hengitysterveyttä ja tehdä sitä koskevia aloitteita sekä tehdä yhteystyötä muiden yhdistysten, päättäjien ja viranomaisten kanssa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää neuvonta-, liikunta- ja muuta vertaistoimintaa, edistää jäsenten yhteenkuuluvuutta, hyvinvointia ja sosiaalista kanssakäymistä.

4 §   TALOUDELLINEN TOIMINTA

Yhdistys voi vastaanottaa avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, järjes­tää rahankeräyksiä, arpajaisia ja harjoittaa kioskikauppaa sekä majoitus- ja ravitsemisliikettä, omistaa kiinteistöjä ja arvopapereita sekä harjoittaa muuta taloudellisesti vähäarvoista tai välittömästi sen tarkoituksen toteuttamiseen liittyvää varainhankintaa, elinkeinoa tai ansiotoimintaa.

5 §  YHDISTYKSEN JÄSENET

Yhdistyksen hallitus hyväksyy jä­senet. Yhdistyksen varsinaiseksi jäsenek­si voidaan ottaa 15 vuotta täyttänyt henkilö, joka hy­väk­syy yh­dis­tyk­sen sään­nöt. Hen­kilö voi kuu­lua varsinaisena jä­sene­nä vain yhteen näissä sään­nöissä tar­koitet­tuun yh­distyk­seen.

Henkilö voi kuulua toissijaisena jäsenenä toiseen hengitysyhdistykseen. Tällöin hän maksaa tämän yhdistyksen varsinaisen jäsenen jäsenmaksun. Toissijaisella jäsenellä ei ole äänioikeutta vastaanottavassa hengitysyhdistyksessä.

Lapsijäseneksi voidaan huoltajan suostumuksella hyväk­syä alle 15-vuotias lapsi tai nuori. Lapsijäsenel­lä on yhdis­tyk­sen ko­kouk­ses­sa puheoi­keus, mutta ei ää­nioikeutta.

Yhdistyksen kannattajajäseneksi voi liittyä re­kis­te­röity yhdis­tys, sää­tiö tai jul­kisoi­keu­dellinen yh­teisö, joka hy­väk­syy yh­dis­tyk­sen säännöt. Kannattajajäsenellä ei ole äänioikeutta.

Yhdistys voi kutsua hallituksen päätöksellä kunniajäsenekseen aktiivisesti toimineen jäsenensä tai muun erityisesti ansioituneen henkilön. Kunniajäsenellä ei ole äänioikeutta. Varsinainen jäsen, joka hyväksytään yhdistyksen kunniajäseneksi, säilyttää äänioikeutensa.

6 §  JÄSENOIKEUDET

Jäsenillä on tasavertainen oikeus saada tie­toa yhdis­tyksen toi­min­nasta ja tulla valituksi yhdis­tyksen päättä­viin ja mui­hin toi­mieli­miin. Liiton ja yhdistyk­sen työntekijää ei voida va­lita yhdis­tyk­sen halli­tuksen jä­seneksi tai ti­lin­tar­kas­ta­jaksi taikka toiminnantarkastajaksi.

Jäsenellä on oikeus tehdä aloit­teita yh­dis­tyk­sen toi­minnan kehit­tä­miseksi, uusi­en toi­minta­muotojen etsimi­seksi tai tu­loksellisuu­den te­hostamiseksi. Hallituk­sen on käsitel­tävä asianmu­kaisesti tehdyt aloitteet ja se­lostettava yhdis­tyksen ko­kouk­sis­sa, mi­hin toi­miin se on aloit­tei­den joh­dos­ta ryhty­nyt.

7 §  JÄSENVELVOLLISUUDET

Varsinainen jäsen suorittaa kalenterivuosit­tain syys­ko­kouk­sen vah­vista­man jä­senmak­sun. Kannattajajäsen suorittaa yhdistyksen hallituksen määräämän tukimaksun. Lapsijäsenellä ja kunniajäsenellä ei ole jäsenmaksua.

8 §  YHDISTYKSESTÄ EROAMINEN JA EROTTAMINEN

Jäsenellä on oikeus erota yhdis­tyksestä il­moittamalla siitä kir­jal­lisesti yhdistyksen hallituk­selle tai sen puheenjohta­jalle taik­ka yhdistyksen kokouksessa pöy­tä­kirjaan mer­kit­tä­väksi. Ero tulee voi­maan välittömästi.

Jäsen katsotaan eronneeksi, ellei hän ole maksanut jäsen­mak­suaan kehotuksesta huoli­matta seuraavan kalenterivuoden loppuun mennessä. 

Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäse­nen, jos hän

1.       on jättänyt täyttämättä ne velvoi­tuk­set, joihin hän on yhdis­tyk­seen liittymällä sitoutunut,

2.       on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuo­lella huomattavas­ti

           va­hin­goitta­nut yhdistystä; tai

3.       ei enää täytä laissa tai yhdistyk­sen säännöissä mainittuja jä­senyyden ehto­ja.

Jos erottamisperusteena on muu kuin jä­sen­mak­sun maksa­matta jättämi­nen, on jäse­nelle va­rat­tava tilaisuus tul­la kuulluksi ennen erot­ta­mispäätös­tä.

Jäsenellä on oikeus saattaa erottamista kos­ke­va päätös kuukauden kuluessa pää­tök­sen tie­dok­si saamisesta yhdis­tyksen ko­kouksen käsi­teltä­väksi. Asia on käsitel­tävä viimeistään seuraa­vassa yh­distyksen sääntömääräises­sä kokoukses­sa.

9 §  YHDISTYKSEN HALLINTO

Yhdistyksen päätösvaltaa käyttävät sen jäsenet yhdistyksen kokouksissa. Päätösvaltaa voivat jäsenet käyttää myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla ennen kokousta tai sen aikana sillä tavoin kuin yhdistyksen hallitus tarkemmin päättää. Tästä on mainittava kokouskutsussa. Jäsenen on ilmoitettava kutsussa olevaan määräaikaan mennessä, mikäli osallistuu kokoukseen tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Yhdistyksen toimeenpaneva elin on hallitus. Sen tehtävänä on hoitaa yhdistyksen asioita yhdistyslaissa säädetyllä tavalla.

10 §  YHDISTYKSEN KOKOUKSET

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pi­de­tään vii­meistään huhtikuus­sa ja sääntömää­räi­nen syys­ko­kous vii­meistään marraskuussa.           

Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsit­telyä varten vaatii.

Äänioikeus yhdistyksen kokouksissa on yhdistyksen jäsenmaksun maksaneilla varsinaisilla jäsenillä. Yli kuuden kuukauden jäsenmaksun maksuvelvollisuuden laiminlyönti estää äänioikeuden käytön.

Kokouksesta on ilmoitettava vähintään viikkoa ennen kokousta jäsenille postitse, sähköpostitse, tekstiviestillä tai yhdistyksen toimialueella ilmestyvässä sanomalehdessä.

Yhdistyksen äänivallan käytöstä liittoäänestyksessä on tarkemmat määräykset Hengitysliiton säännöissä.

11 §   SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET

Sääntömääräisen kevätkokouksen tehtävänä on

-vahvistaa edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä

   päättää vastuuvapaudesta,

-tarkistaa toimintasuunnitelma ja talousarvio kuluvalle vuodelle; ja

-käsitellä muut hallituksen valmistelemat kokouskutsussa mainitut asiat.

Sääntömääräisen syyskokouksen tehtävänä on 

-päättää jäsenmaksusta,

-hyväksyä toimintasuunnitelma ja ta­lousarvio seuraavalle vuo­del­le,

-valita joka toinen vuosi yhdistyksen puheenjohtaja ja ­hal­li­tus sekä vuosittain ti­lin­tar­kasta­ja/toiminnantarkastaja ja hänen varamiehensä; sekä

-käsitellä muut hallituksen valmis­telemat kokous­kutsussa mainitut asiat.

12 §   HALLITUS

Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheen­johta­jan lisäksi 3-10 jäsentä ja yhdistyksellä on halutessaan mahdollisuus valita 0-2 varajäsentä. Hallitus valitaan kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapu­heen­joh­tajan ja nimeää sihteerin.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapu­heenjoh­tajan kut­sus­ta ja on päätösval­tainen, kun puheenjoh­tajan tai vara­puheen­johtajan li­säksi vähin­tään puo­let hallituksen jä­senis­tä on saapu­villa.

Hallituksen jäseneksi voi tulla valituksi yhtäjaksoisesti korkeintaan kahdeksaksi (8) vuodeksi.

13 §  HALLITUKSEN TEHTÄVÄT

 Hallituksen tehtävänä on yhdistyslain säännösten mukaisesti

 -vastata yhdistyksen toiminnasta ja joh­taa sitä,

 -vastata yhdistyksen taloudesta ja taloudenpidon järjestämisestä

 -hyväksyä ja erottaa jäsenet,

 -valmistella yhdistyksen kokouksessa käsi­teltävät asiat ja panna ne täy­tän­töön,

-asettaa tarpeelliset toimikunnat,

 -valita yhdistystä yhteistyöelimissä ja muissa yhteisöissä edustavat henkilöt; sekä

 -ottaa ja erottaa yhdistyksen työn­te­ki­jät ja sopia työntekijän kanssa hänen tehtävistään.

14 §  TILINTARKASTAJAT

Syyskokous valitsee kalenterivuodeksi tilin­tarkastajan tai toiminnantar­kas­tajan ja hänen varamiehensä. Valintaa tehtäessä on otettava huomioon yhdistyk­sen toi­min­nan laatu ja laa­juus.

15 §  YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituk­sen puheenjohta­ja tai varapuheen­johtaja ja sih­tee­ri tai muu halli­tuk­sen määräämä henki­lö, aina kaksi yh­dessä.

16 §  TILIEN PÄÄTTÄMINEN

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalen­terivuosi.

Tilinpäätös sekä ta­louteen ja hal­lintoon liittyvät asiakir­jat on seuraavan vuo­den helmikuun loppuun men­nessä luovutet­tava tilintarkastajalle tai toiminnantarkastajalle, jonka on annet­ta­va kerto­muksensa maaliskuun 15. päivään men­nessä.

17 §  SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN

Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutok­sia, jos kokous­kutsussa on ollut siitä maininta ja jos muutosten puo­lesta anne­taan vähintään 3/4 ko­kouk­ses­sa äänestyksessä anne­tuista äänistä.  Sääntö­muu­tok­sesta on ennen patentti- ja re­kis­te­rihallituksen kä­sittelyä han­kittava liiton liitto­hallituk­sen lausun­to.

18 §  YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Jos yhdistys puretaan tai lakkautetaan, on sen varat luovutettava liitolle käy­tettäväk­si purettavan yhdis­tyksen toimialueella suoritettavaan alu­eel­li­seen toi­mintaan.

Jos liitto on purettu tai lakkautettu, luo­vu­tetaan yh­distyksen varat sille, jon­ka hal­tuun liiton varat on osoitettu.

Yhdistyksen purkamispäätös on tehtävä kah­des­sa peräk­käisessä kokouksessa vähin­tään 3/4 enem­mistöllä äänestyksessä anne­tuista äänistä ja kokous­ten väli­aika on oltava vähin­tään yksi kuukausi.

19 §  VOIMAANTULO

Näitä sääntöjä sovellettaessa noudatetaan yhdistyslain säännöksiä.

20 §  SAAVUTETUT JÄSENOIKEUDET

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.