Oulun Seudun Hengitysyhdistys

Yhdessä Hengittäen, jokainen hengenveto on voima, joka meitä kannattelee!

Yhdistyksemme on perustettu vuonna 1947. Yhdistyksen tarkoituksena on sosiaali- ja terveysalan järjestönä ja Hengitysliiton jäsenenä edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää.

Yhdistyksemme toimii 12 kunnan alueella:
Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.

Kesä juhla 10.7.2024 

Hei kaikille! Yhdistys järjestää kesäjuhlat 10.7.2024 klo 12.00-16.00 

Pohjan Kievari Kempele. Luvassa musiikkia ja muutakin ohjelmaa. 

Sitovat ilmoittautumiset maksamalla yhdistyksen tilille Oulun Seudun Hengitysyhdistys Ry FI5557405820005851 Merkki Pohjan Kievari. 

Maksu viimeistään 17.6. 2024. 

Hinnat yhdistyksen jäsen 10 euroa ja saman talouden jäsen ilman Hengitysyhdistyksen jäsenyyttä 30 euroa.  

80 ensimmäistä pääsee mukaan.  

Menu  

Smetana-uunilohi, perunamuusi ja hunajapaahdetut uunijuurekset 

Ruokailuihin sisältyy ruoka noutopöydästä, 2 salaattia, leivät & levitteet ja ruokajuomat (maito, mehu, vesi) sekä makea kahvileipä kahvin ja teen kera.  

Lisätietoja  

040 505 7495 

oulunseutu@hengitysyhdistys.fi 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

KYLPYLÄLOMA KUNNONPAIKKAAN

20.-22.9., Majoitus 2vrk, standard 2heng.huone/165e/hlö, yhden hengen huone 254e/hlö/2vrk. Kaikissa huoneissa oma kylpyhuone suihkulla, TV, hiustenkuivaaja, silitysrauta, lisäksi superior huoneissa kylpytakit -ja tossut sekä minijääkaappi. Ohjelmassa lauantaina yleinen savusaunailta, avanto, perjantaisin ja lauantaisin tanssit (sisältyvät pakettiin)

Erityisruokavaliot tulee ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä viimeistään syyskuun 6 päivään mennessä, jorma.rasvala@ouka.fi tai puh. 040-5251022.

Bussikuljetus.

*************************************************************************

Puheenjohtajan vapputervehdys jäsenille!

Hyvää Vappua

Eräänä vapun aattona pienessä kylässä pohjoisessa Suomessa oli erityisen juhlava tunnelma. Päivä oli kirkas ja aurinkoinen, ja kaikkialla näkyi iloisia ihmisiä valmistautumassa vapun viettoon. 

Kylän torilla oli jo aamusta asti vilinää. Punaiset ja valkoiset ilmapallot koristelivat kojuja, ja pöydät notkuvat herkuista aina munkkeja ja simaa unohtamatta. Nuoret olivat innokkaina järjestämässä perinteistä vappumarssia ja -piknikkiä lähimetsässä. 

Kylän pienessä kahvilassa istui joukko ystäviä nauttimassa aamukahvia. Pöydällä kimalteli pullo kuohuviiniä odottaen juhlan alkua. ”Tämäpä näyttää oikein lupaavalta päivältä”, totesi Ville ja vilkaisi ulos ikkunasta, missä väki alkoi kerääntyä torille. 

”Totta kai, vapunpäivä on aina yksi vuoden parhaista päivistä”, vastasi Anni nauraen. ”Odotan jo piknikkiä metsässä ja iltaa nuotion äärellä.” 

Kahvilan ovi aukesi, ja sisään astui naapurikylän asukas, vanha rouva Eeva. Hän hymyili leveästi ja heilutti kädessään isoja värikkäitä ilmapalloja. ”Hyvää vappua!” hän huikkasi iloisesti. 

Rouva Eevan mukanaan tuoma iloinen vapputervehdys sai kaikki kahvilassa olijat hymyilemään. ”Hyvää vappua sinullekin, Eeva!” vastasi Ville. ”Oletpa saapunut juhlaan varustettuna!” 

”Niin olenkin”, nauroi rouva Eeva. ”Vapun kunniaksi ilmapallot ja iloinen mieli kuuluvat asiaan. Ja tietysti hieman kuohuviiniä illan ratoksi!” 

Kun kahvila seurue nautti kahvistaan ja suunnitteli päivän ohjelmaa, heidän ympärillään vapputunnelma alkoi väreillä entistä voimakkaampana. Ulkoa kuului iloista puheensorinaa ja lasten naurua. 

Sitten alkoi vapunvietto virallisesti torilla. Nuoret soittivat musiikkia, ilmapallot kohosivat kohti taivasta ja munkkien tuoksu leijaili ilmassa. Kaikki tuntuivat hetken olevan yhtä suurta perhettä, nauttien kevään ensi lämmöstä ja juhlan tunnelmasta. 

Illan hämärtyessä kahvila seurue keräsi voimansa ja suuntasi kohti metsää. Siellä odotti valmiiksi sytytetty nuotio ja eväskori täynnä herkkuja. He istuivat ympyrään nuotion ympärille ja kilistivät kuohuviinilasejaan. ”Hyvää vapun iltaa, ystävät!” toivotti Ville ja nosti lasiaan. 

”Hyvää vapun iltaa!” vastasi Anni ja katsoi hymyillen ympärilleen, missä iloiset kasvot ja lämmin tunnelma saivat hänet tuntemaan syvää kiitollisuutta. ”Tämä on oikea tapa viettää vapun iltaa.” 

Ja niin he istuivat siinä nuotion äärellä pitkälle yöhön, nauttien toistensa seurasta ja vapun tuomasta ilosta ja yhteydestä. Jokainen hetki oli täynnä juhlan taikaa ja odotusta tulevasta keväästä. 

Toivon teille aurinkoista ja iloista Vapun juhlaa, olitte sitten yhdessä tai etänä. 

Tapio Still 

****************************************************************************

Jäsenkerhot kokoontuvat pe 26.4. ja 24.5. viimeisiä kertoja Aleksinkulmassa klo 12-15. Remontin ajaksi syksyn kerhot siirtyvät Kumppanuuskeskukseen. Tervetuloa kerhoilemaan!

KATUPÖLYSUOJAIMIA (EU-direktiivit täyttäviä) saatavana toimistolta, venttilillä tai ilman. Käy tutustumassa!

************************************************************************

Myydään kannettava Happirikastin 1500 euroa. ”ostohinta vuonna 2020 oli 4750 euroa” Rikastin on 4 vuotta vanha, mutta 2 vuotta ollut käytössä. Laitteessa uusi akku. Mukaan tulee laturit, verkko ja auto mallit, sekä happiletkut, ohjekirjat. Uusia happiviiksiä saa Apteekeista. Happirikastin on yhdistyksen toimistolla Kansankatu 53 Oulu. Tiedustelut 0405057495

Philips Respironics SimplyGo Mini on pienin ja kevyin jäsen Right Fit -tuotevalikoimasta Philips Respironicsilta. Se on suunniteltu ja tiukasti testattu olemaan luotettava ja kestävä todellisissa ympäristöissä, käyden läpi saman testausohjelman kuin sen vastine, todistetusti luotettava SimplyGo POC 1.

Tämä kannettava happirikastin mahdollistaa vapaan liikkumisen. Siinä on selkeä ja helppokäyttöinen LCD-näyttö, jossa voit säätää pulssi asetuksen (1–5) tarpeen mukaan. SimplyGo Mini on kevyt ja helppo kuljettaa mukana, ja sen kanssa voi myös matkustaa (FAA:n hyväksymän laitteen voi ottaa mukaan lentokoneeseen*) 

*********************************************************************

Kermanvaahtoinen Pääsiäistervehdys!

Kermavaahto

Kerran oli pieni kahvila nimeltä ”Kermavaahto”, joka oli piilotettu pienen kujan varrelle, jonka varrella harvat ihmiset kävelivät. Kahvilan omisti vanha rouva nimeltä Sofia, joka oli aina hymyilevä ja ystävällinen. Hänen erityisyytensä oli hänen kermavaahtonsa, jota hän teki itse joka aamu. 

Eräänä päivänä nuori taiteilija nimeltä Markus eksyi kahvilaan. Hän oli matkalla etsimään inspiraatiota ja päätti pysähtyä hetkeksi lepäämään. Sofia tervehti häntä lämpimästi ja tarjosi hänelle kupin kahvia, jossa oli herkullinen kermavaahto päällä. Markus oli heti myyty sekä kahvilan tunnelmalle että kermavaahdolle. 

Markus alkoi käydä kahvilassa säännöllisesti. Hän istui aina nurkkapöydässä, josta hän sai parhaan näkymän kahvilaan ja sen värikkääseen asiakaskuntaan. Ajan mittaan hän alkoi jutella Sofian kanssa ja heistä tuli ystäviä. Sofia oli innoissaan saadessaan kuulla Markuksen taiteesta ja antoi hänelle tilaisuuden järjestää näyttelyn kahvilassa. 

Valmistautuessaan näyttelyyn Markus huomasi, että hänen maalaustensa aiheet olivat muuttuneet. Hän alkoi maalata kuvia kermavaahdosta ja kahvilan tunnelmasta. Näyttelyn avajaisissa kahvila täyttyi ihmisistä, jotka ihailivat Markuksen töitä ja nauttivat Sofian tarjoamista herkuista. 

Markus ja Sofia huomasivat viettävänsä yhä enemmän aikaa yhdessä, ja pian heidän välilleen syttyi rakkaus. He jakoivat intohimon taiteeseen, kahviin ja tietysti kermavaahtoon. Kahvilasta tuli paitsi suosittu kohtaamispaikka myös heidän rakkaustarinansa kulmakivi. 

Ja niin kahvila ”Kermavaahto” jatkoi toimintaansa, tarjoten paitsi herkullista kahvia ja kermavaahtoa myös tilan, jossa rakkaus ja taide kohtaavat päivittäin. 

Tapio Still

************************************************************************

VUOSIKOKOUS 23.4.KLO 18.00 ALKAEN

Esillä sääntöjen määräämät asiat.

Tervetuloa! Kahvitarjoilu!

Hallitus

**************************************************************************

YSTÄVÄNPÄIVÄTERVEHDYS!

Ystävyys 

Ystävyys on kuin kirkas valo pimeässä, joka valaisee polkua sekä lämmittää sydäntä. Se on kuin turvallinen satama myrskyn keskellä, missä voi hengittää syvään ja unohtaa hetkeksi elämän tuulet ja tyrskyt. Ystävä on kuin peili, joka heijastaa takaisin parhaat puolemme ja auttaa meitä näkemään itsemme uusin silmin. 

Ystävän läsnäolo on voimakas voima, joka voi muuttaa koko maailman ympärillämme. Se tuo iloa arjen harmauteen, naurua pienimpäänkin hetkeen ja lohtua vaikeuksien keskelle. Ystävän kanssa jaetut hetket ovat kuin aarre, joka kasvaa ja vahvistuu jokaisen jaetun kokemuksen myötä. 

Ystävyyden syvää merkitystä ei voi mitata sanoilla, vaan se tuntuu sydämessä. Se on luottamuksen silta, joka yhdistää kaksi sielua ja antaa voimaa kohdata elämän haasteet yhdessä. Ystävän tuki ja läsnäolo antavat rohkeutta astua eteenpäin tuntemattomaan ja uskoa siihen, että emme ole koskaan yksin. 

Ystävyys on lahja, joka kannattelee meitä läpi elämän myrskyjen ja aurinkoisten päivien. Se on arvokas aarre, jonka tunnistamme vasta silloin, kun sitä eniten tarvitsemme. Ystävän läsnäolo on kuin taikaa, joka tekee elämästä kauniimpaa ja merkityksellisempää. Ystävällä on myös kyky hyväksyä toisen erilaisuus. 

Hyvää ystävänpäivää. 

Tapio Still 

****************************************************************************

Uusien vertaisohjaajien koulutus
Aika 13.4-14.4.2024
Paikka Jyväskylä, Sokos Hotelli Paviljonki
Kohderyhmä
Hengitysyhdistysten ja verkkovertaisryhmien vertaisohjaajiksi aikovat.
Koulutuksen tavoitteet
Antaa eväitä vertaisohjaajana toimimiseen
Vapaaehtoistyö
Vertaistoiminta Hengitysliitossa
Vertaisohjaajana toimiminen
Vertaisryhmä Hengitysyhdistyksessä
Vertaisryhmän suunnittelu, ohjauksen periaatteita
Vuorovaikutus, pelisäännöt ja periaatteet
Vertaisohjaajan tuki ja jatkokoulutukset, oma jaksaminen
Kouluttajat
Kouluttajina toimivat Hengitysliiton järjestöasiantuntijat Helena Narkilahti ja
Riitta Palovuori
Hinta
Koulutus, majoitus ja ohjelmaan merkityt tarjoilut ovat maksuttomia.
Matkakustannukset korvataan halvinta julkista kulkuneuvoa käyttäen,
Hengitysliiton matkustussäännön mukaan
https://www.hengitysliitto.fi/yhdistysnetti/wpcontent/uploads/sites/2/2022/03/Luottamushenkiloiden-ja-yhdistysaktiivienmatkustussaanto-1.4.2022.pdf
Majoitus 2 hengen huoneissa. Terveydellisistä tai muista henkilökohtaisista
syistä mahdollisuus 1 hengen huoneeseen. Katso matkustussääntö.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset 12.3.2024 mennessä sähköisellä lomakkeella osoitteessa
https://registration.contio.fi/hengitysliitto/Registration/Login?id=1128-T_1128-
857
Lisätiedot ja Peruuttaminen
Mikäli joudut peruuttamaan osallistumisesi, ilmoita siitä
helena.narkilahti@hengitysliitto.fi, puh. 0400-558416
Peruutuksen voi tehdä kuluitta kaksi viikkoa ennen koulutusta. Mikäli
osallistuminen perutaan tämän jälkeen, Hengitysliitto perii osallistujilta 60
euroa. Mikäli peruutus johtuu terveydellisistä syistä, osallistumisen
peruuttamisesta ei aiheudu kuluja.

Jos olet kiinnostunut, ilmoittaudu!

****************************************************************************

Hyvät Hengitysyhdistyksen jäsenet 

Seisomme uuden kilometri pylvään vieressä, täynnä toivoa ja uusia mahdollisuuksia. Uudenvuodenlupaukset ovat perinne, joka antaa meille tilaisuuden heijastella menneeseen vuoteen ja asettaa tavoitteita tulevalle.  

Tänä vuonna ehdotankin, että otamme uudenvuodenlupauksen, sanoista teoiksi yhdessä, tämä olkoon teemamme.  

Voimme aloittaa pienistä askelista, sillä jokainen teko, olkoon se kuinka pieni tahansa, voi luoda merkityksellisen muutoksen. Ehkä päätämme olla kiitollisempia, hymyillä enemmän tai osoittaa läheisillemme rakkauttamme säännöllisesti.  

Yhdistyksemme voima on vahva, ja yhdessä voimme saavuttaa suuria asioita. Mitä jos asettaisimme tavoitteen yhdessä tekemiselle ja tukemiselle? Voisimme lahjoittaa aikaamme hyväntekeväisyys projekteihin tai tarjota enemmän apuamme niille, jotka sitä todella tarvitsevat.  

Tärkeää on myös muistaa itsensä hoitaminen. Luvataan huolehtia itsestämme, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ehkä löydämme uusia harrastuksia tai omistamme aikaa omalle hyvinvoinnillemme ja muistakaamme, että jokainen hengenveto on lahja.  

Tämä alkava vuosi on kuin tyhjä kirja, joka odottaa täytettäväksi tarinoillamme ja saavutuksillamme. Kirjoitetaan yhdessä sivu kerrallaan ja tuetaan toisiamme matkalla.  

Sanoista teoiksi yhdessä, se on tie, joka johtaa kohti merkityksellistä ja iloa tuovaa vuotta.  

Yhdessä voimme tehdä sen.  

Hyvää uutta vuotta 2024 

Tapio Still  

puheenjohtaja

*****************************************************************

Katso tapahtuma-sivut!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

UNIAPNEAA SAIRASTAVIEN VERTAISRYHMÄ ALOITTAA

Uniapneaa sairastavien ja läheisten vertaisryhmä aloittaa 13.2. 24 klo 17.00-18.30 Kumppanuuskeskuksella, Kansankatu 23 (käynti Vanhantullin kadun puoleisesta ovesta). Vetäjänä kokemustoimija Anna-Liisa Kemi.

Tervetuloa! Kahvitarjoilu!

Katso tapahtuma-sivut!

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

HYVÄÄ JOULUA HENGITYSYHDISTYKSEN JÄSENET

Tämä vuosi on ollut täynnä unohtumattomia hetkiä ja yhteisiä kokemuksia. Kesäjuhlamme Maikkulan Kartanolla olivat täynnä aurinkoa, laulua ja yhdessäolon tunnetta. Vertaisryhmät ovat kokoontuneet tiiviisti, ja yhdessä olemme voineet jakaa niin ilon kuin haasteetkin. Jäsenkerho on ollut innostava tapahtuma monelle, Bingo ja tietovisa ovat saaneet heitä sankoin joukoin liikkeelle.  

Kaikkien Festareilla Kuusisaaressa oli paljon mukana myös meidän yhdistys väkeä. Siellä aurinko paistoi, linnut lauloivat, sekä musiikit soi. 

Muistamme varmasti myös, kun nautimme yhdessä Biilin jouluruokailusta. Herkullinen ruoka ja lämmin tunnelma tekivät siitä mukavan tapahtuman. 

Toivotan teille rauhallista joulua, lepoa ja iloa yhdessä läheistenne kanssa. Kiitos, että olette mukana Hengitysyhdistyksen matkassa. 

Hyvää joulua  

Tapio Still  

puheenjohtaja 

Äiti tulen kotiin jouluksi

Anna oli muuttanut maalta kaupunkiin opiskelemaan, mutta sydän kaipasi aina jouluksi kotiin oman rakkaan äidin luo. Tänä vuonna Anna päätti tehdä erityisen yllätyksen. Hän kirjoitti SwastApp viestin äidilleen. Sillä äitikin oli saanut ensimmäisen älykännykän. “varmaankin Annan pitää vielä siinä äitiä jeesata” 

Rakas äiti 

Hei rakas äiti, joulu lähestyy, ja kaipaan kovasti kotiin sinun luoksesi. Olen tulossa viettämään joulua kanssasi.  

Lähden ajoissa liikkeelle ja teen matkasta mahdollisimman turvallisen ja mukavan. Vaikka tässä isältä saadussa Ladassa on  poppikone sanonut irti sopimuksensa, mutta laulan itsekseni “mukavuus kaukana” En malta odottaa sitä hetkeä, kun avaan kotioven ja näen joulukuusen kun niiden valot loistaa. Tiedän, äiti sinä odotat minua ja otat minut rakkaudella vastaan. Sinun rakkautesi on paras lahja, jonka olen koskaan saanut. Nähdään aatona äiti. 

Rakkaudella Anna 

Anna alkoi valmistautua matkaansa. Hän pakkasi laukkunsa, jossa oli myös lahjoja ja herkkuja äidille.  Anna saapui kotikyläänsä ja astui lapsuudenkotinsa ovelle. Aukaisi oven ja näki, kun äiti istui odottamassa olohuoneessa kynttilöiden valossa. Kun äiti näki Annan, hänen silmänsä täyttyivät ilosta ja liikutuksesta. Äidin ja Annan syleilystä huoneeseen levisi jouluinen tunnelma. Myös jouluinen piparkakun, ja kinkun haju tuoksui keittiöstä.

He istuivat yhdessä äidin laittaman jouluaterian ääressä. Joululaulut soivat taustalla, ja äiti ja tytär nauttivat toistensa seurasta, sekä punaviiniä myös vähän nautittiin. Anna, ja äiti olivat onnistuneet luomaan toisilleen unohtumaan joulun. molemmat tunsivat, että joulu oli parhaimmillaan yhdessä rakkaiden ihmisten kanssa. 

Tapio Still

Testamenttilahjoitus

Testamenttilahjoituksen avulla voit tukea Oulun Seudun Hengitysyhdistyksen  tekemää työtä. Lahjoituksen voit osoittaa haluamaasi kohteeseen yhdistyksen toiminnassa.

Testamentin voi tehdä itse. Sen laadinnassa on kuitenkin hyvä käyttää lakimiestä, koska testamentin tulee täyttää asiakirjalta vaadittavat muotomääräykset. Lakiasiaintoimisto Asko Haavikko, puh. 050-5011248 auttaa tarvittaessa.

Testamentin teko-oikeus

 • Täysi-ikäinen on oikeutettu tekemään testamentin.
 • Testamentin tekijältä vaaditaan riittävää tervejärkisyyttä, sillä testamentin tekohetkellä ratkaisevassa asemassa on testamentin tekijän henkinen tila.
 • Testamentti on aina tehtävä henkilökohtaisesti, eikä kukaan voi valtuuttaa toista tekemään testamenttia puolestaan.
 • Testamentti tulee tehdä tarkan harkinnan jälkeen, sillä siitä ilmenee yksiselitteisesti viimeisen tahdon määrittely. Tekijään ei saa kohdistua ulkopuolista painostusta.
 • Testamentin voi saada hyväkseen vain joko ihminen tai oikeushenkilö, kuten yhdistys tai säätiö.

Muotovaatimuksia

 • Testamentin täytyy olla kirjallinen ja se tulee allekirjoittaa ja oikeaksi todistaa.
 • Testamentin teksti voi olla toisen kirjoittamaa, mutta allekirjoituksen tulee olla testamenttaajan itsensä tekemä.
 • Päiväys on välttämätön.
 • Testamentti on hyvä tehdä kahtena kappaleena, joista toinen jää testamenttaajalle ja toisen voi viedä pankkilokeroon.

Todistajat

 • Vähintään kaksi, jotka samanaikaisesti paikalla ollessaan todistavat tekijän allekirjoituksen oikeaksi.
 • 15 vuotta täyttäneitä
 • Ymmärtävät, mitä testamentin tekeminen tarkoittaa.
 • Pystyvät arvioimaan testamentin tekijän henkistä tilaa.
 • Eivät saa olla lähisukulaisia.
 • Todistaja tai todistajan lähisukulainen ei saa hyötyä testamentista.

***************************************************************************

Seuraava Jäsenkerho alkaa pe 26.1. klo 12-15 ja kokoontuu jokaisen kuukauden viimeinen perjantai, pitkäperjantai on poikkeus, jolloin kokoontuminen on edellisen viikon perjantaina 22.3. Kokoonnutaan Aleksinkulmassa. Kaikkea mukavaa tiedossa. Kahvitarjoilu!

TERVETULOA MUKAAN!

*************************************************************************

Liity paikallisyhdistyksen jäseneksi

Voit liittyä hengitysyhdistyksen jäseneksi sähköisellä lomakkeella ja maksaa jäsenyytesi verkkopankissa heti. Jäsenmaksun suuruus näytetään sinulle automaattisesti valittuasi jäsenyhdistyksen ja jäsenlajin.