Säännöt

  1. § NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE

Yhdistyksen nimi on                                                                                                                                    

Yhdistyksen kotipaikka on                                                                                                                          

Se toimii kunnan/kuntien alueella.

Yhdistys voi perustaa paikallista toimintaa varten Silmu- tai muita rekisteröimättömiä paikallistoimikuntia.

Vaihtoehdot:

  1. Yhdistys on suomenkielinen.
  2. Yhdistys on suomenkielinen, mutta se käyttää toiminnassaan myös ruotsinkieltä.
  3. Yhdistys on ruotsinkielinen, mutta se käyttää toiminnassaan myös suomenkieltä.
  4. Yhdistys on ruotsinkielinen.
  • § TOIMINNAN TARKOITUS

Yhdistyksen tarkoituksena on Hengitysliiton jäsenenä edistää hengityssairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua ja yhdenvertaisuutta kuntalaisina sekä toimia terveellisen elinympäristön puolesta.

  • § YHDISTYKSEN TEHTÄVÄT

Yhdistyksen tehtävänä on toimia hengityssairauksien ja tuberkuloosin ennaltaehkäisyn, hoidon ja kun- toutuksen puolesta, vaikuttaa hengityssairaiden ja tuberkuloosiin sairastuneiden edunvalvonta- ja asi- antuntijajärjestönä sekä olla paikallisesti yhteistyössä päättäjien ja viranomaisten sekä vammais-, kansanterveys- ja muiden vapaaehtoisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

  • toimii aloitteellisesti ja aktiivisesti hengityssairauksien ja tuberkuloosin ennalta ehkäisemiseksi sekä hengityssairaiden ja tuberkuloosiin sairastuneiden hoidon, kuntoutuksen ja muiden palvelu- jen turvaamiseksi ja kehittämiseksi,
  • kannustaa hengityssairaita ja tuberkuloosiin sairastuneita sekä heidän läheisiään järjestäytymi- seen ja omaehtoiseen kansalaistoimintaan,
  • järjestää koulutus-, tiedotus-, neuvonta-, liikunta- ja muita palveluja sekä kannustaa terveyden edistämiseen ja vertaistukitoimintaan
  • edistää jäsenten yhteenkuuluvuutta, sosiaalista kanssakäymistä sekä virkistys- ja kulttuuriharras- tusta; ja
  • tekee aloitteita alueensa elinympäristön parantamiseksi.
  1. § TALOUDELLINEN TOIMINTA

Yhdistys voi vastaanottaa avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, järjestää rahankeräyksiä, arpajai- sia ja harjoittaa kioskikauppaa sekä majoitus- ja ravitsemisliikettä, omistaa kiinteistöjä ja arvopape- reita sekä harjoittaa muuta toiminta-ajatusta tukevaa varainhankintaa.

Yhdistys voi myös harjoittaa jäsenpalveluja tukevaa sellaista elinkeinoa tai ansiotoimintaa, joka muu- toin välittömästi liittyy yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen.

  1. § YHDISTYKSEN JÄSENET

Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenet. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan ottaa 15 vuotta täyttänyt henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen säännöt. Henkilö voi kuulua varsinaisena jäsenenä vain yhteen näissä säännöissä tarkoitettuun yhdistykseen.

Henkilö voi kuulua toissijaisena jäsenenä toiseen hengitysyhdistykseen. Tällöin hän maksaa tämän yhdistyksen varsinaisen jäsenen jäsenmaksun. Toissijaisella jäsenellä ei ole äänioikeutta vastaanotta- vassa hengitysyhdistyksessä.

Lapsijäseneksi voidaan huoltajan suostumuksella hyväksyä alle 15-vuotias lapsi tai nuori. Lapsijäse- nellä on yhdistyksen kokouksessa puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.

Yhdistyksen kannattajajäseneksi voi liittyä rekisteröity yhdistys, säätiö tai julkisoikeudellinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen säännöt. Kannattajajäsenellä ei ole äänioikeutta.

Yhdistys voi kutsua kunniajäsenekseen aktiivisesti toimineen jäsenensä tai muun erityisesti ansioitu- neen henkilön. Kunniajäsenellä ei ole äänioikeutta. Varsinainen jäsen, joka hyväksytään yhdistyksen kunniajäseneksi, säilyttää äänioikeutensa.

  • § JÄSENOIKEUDET

Jäsenillä on tasavertainen oikeus saada tietoa yhdistyksen toiminnasta ja tulla valituksi yhdistyksen päättäviin ja muihin toimielimiin. Liiton ja yhdistyksen toimihenkilöä ei voida valita yhdistyksen hallituk- sen jäseneksi tai tilintarkastajaksi taikka toiminnantarkastajaksi.

Jäsenellä on oikeus tehdä aloitteita yhdistyksen toiminnan kehittämiseksi, uusien toimintamuotojen etsimiseksi tai tuloksellisuuden tehostamiseksi. Hallituksen on käsiteltävä asianmukaisesti tehdyt aloitteet ja selostettava yhdistyksen kokouksissa, mihin toimiin se on aloitteiden johdosta ryhtynyt.

  • § JÄSENVELVOLLISUUDET

Varsinainen jäsen suorittaa kalenterivuosittain syyskokouksen vahvistaman jäsenmaksun. Kannatta- jajäsen suorittaa yhdistyksen hallituksen määräämän tukimaksun. Lapsijäsenellä ja kunniajäsenellä ei ole jäsenmaksua.

  • § YHDISTYKSESTÄ EROAMINEN JA EROTTAMINEN

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Ero tulee voimaan välit- tömästi.

Jäsenen katsotaan eronneeksi, ellei hän ole maksanut jäsenmaksuaan kehotuksesta huolimatta seuraavan kalenterivuoden loppuun mennessä.

Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen, jos hän

  1. on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut,
  2. on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä; tai
  3. ei enää täytä laissa tai yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.

Jos erottamisperusteena on muu kuin jäsenmaksun maksamatta jättäminen, on jäsenelle varattava tilaisuus tulla kuulluksi ennen erottamispäätöstä.

Jäsenellä on oikeus saattaa erottamista koskeva päätös kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksi saa- misesta yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi. Asia on käsiteltävä viimeistään seuraavassa yhdistyk- sen sääntömääräisessä kokouksessa.

  • § YHDISTYKSEN HALLINTO

Yhdistyksen päätösvaltaa käyttävät sen jäsenet yhdistyksen kokouksissa. Päätösvaltaa voivat jäsenet käyttää myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla ennen ko- kousta tai sen aikana sillä tavoin kuin yhdistyksen hallitus tarkemmin päättää. Tästä

on mainittava kokouskutsussa.

Yhdistyksen toimeenpaneva elin on hallitus. Sen tehtävänä on hoitaa yhdistyksen asioita yhdistys- laissa säädetyllä tavalla.

  1. § YHDISTYKSEN KOKOUKSET

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidetään viimeistään huhtikuussa ja sääntömääräinen syyskokous viimeistään marraskuussa.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii.

Äänioikeus yhdistyksen kokouksissa on yhdistyksen varsinaisilla jäsenillä. Kokouksesta on ilmoitet- tava vähintään viikkoa ennen kokousta jäsenille postitse, sähköpostitse, tekstiviestillä tai yhdistyksen toimialueella ilmestyvässä sanomalehdessä.

Yhdistyksen äänivallan käytöstä liittoäänestyksessä on tarkemmat määräykset Hengitysliiton sään- nöissä.

  1. § SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET

Sääntömääräisen kevätkokouksen tehtävänä on

  • vahvistaa edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä päättää vastuuvapaudesta,
  • tarkistaa toimintasuunnitelma ja talousarvio kuluvalle
  • vuodelle; ja
  • käsitellä muut hallituksen valmistelemat kokouskutsussa mainitut asiat.

Sääntömääräisen syyskokouksen tehtävänä on

  • päättää jäsenmaksusta,
  • hyväksyä toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle vuodelle,
  • valita joka toinen vuosi yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus sekä vuosittain tilintarkastaja/toimin- nantarkastaja ja hänen varamiehensä; sekä
  • käsitellä muut hallituksen valmistelemat kokouskutsussa mainitut asiat.
  1. § HALLITUS

Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi 4 – 10 jäsentä, jotka valitaan kahdeksi kalente- rivuodeksi kerrallaan.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja nimeää sihteerin.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, kun puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään puolet hallituksen jäse- nistä on saapuvilla.

Hallituksen jäseneksi voi tulla valituksi yhtäjaksoisesti korkeintaan kahdeksaksi (8) vuodeksi. 13 § HALLITUKSEN TEHTÄVÄT

Hallituksen tehtävänä on yhdistyslain säännösten mukaisesti

  • vastata yhdistyksen toiminnasta ja johtaa sitä,
  • vastata yhdistyksen taloudesta ja taloudenpidon järjestämisestä
  • hyväksyä ja erottaa jäsenet,
  • valmistella yhdistyksen kokouksessa käsiteltävät asiat ja panna ne täytäntöön,
  • asettaa tarpeelliset toimikunnat,
  • valita yhdistystä yhteistyöelimissä ja muissa yhteisöissä edustavat henkilöt; sekä
  • ottaa ja erottaa yhdistyksen työntekijät ja sopia työntekijän kanssa hänen tehtävistään.
  1. § TILINTARKASTAJAT

Syyskokous valitsee kalenterivuodeksi tilintarkastajan tai toiminnantarkastajan ja hänen varamie- hensä. Valintaa tehtäessä on otettava huomioon yhdistyksen toiminnan laatu ja laajuus.

  1. § YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja sihteeri tai muu halli- tuksen määräämä henkilö, aina kaksi yhdessä.

  1. § TILIEN PÄÄTTÄMINEN

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös sekä talouteen ja hallintoon liittyvät asiakirjat on seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä luovutettava tilintarkastajalle tai toimin- nantarkastajalle, jonka on annettava kertomuksensa maaliskuun 15. päivään mennessä.

  1. § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN

Näihin sääntöihin voidaan tehdä muutoksia, jos kokouskutsussa on ollut siitä maininta ja jos muutos- ten puolesta annetaan vähintään 3/4 kokouksessa äänestyksessä annetuista äänistä. Sääntömuutok- sesta on ennen patentti- ja rekisterihallituksen käsittelyä hankittava liiton liittohallituksen lausunto.

  1. § YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Jos yhdistys puretaan tai lakkautetaan, on sen varat luovutettava liitolle käytettäväksi purettavan yh- distyksen toimialueella suoritettavaan alueelliseen toimintaan.

Jos liitto on purettu tai lakkautettu, luovutetaan yhdistyksen varat sille, jonka haltuun liiton varat on osoitettu.

Yhdistyksen purkamispäätös on tehtävä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa vähintään 3/4 enem- mistöllä äänestyksessä annetuista äänistä ja kokousten väliaika on oltava vähintään yksi kuukausi.

  1. § VOIMAANTULO

Nämä säännöt tulevat voimaan _                                         .

Näitä sääntöjä sovellettaessa noudatetaan yhdistyslain säännöksiä. 20 § SAAVUTETUT JÄSENOIKEUDET

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

  1. § NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE

Föreningens namn är                                                                                                         

Föreningens hemort är                                                                                                       

Föreningen verkar inom kommun/kommuner.

Föreningen kan för lokal verksamhet grunda Silmu-kommittéer eller andra oregistrerade lokalkommittéer.

Alternativ:

  1. Föreningen är finskspråkig.
  2. Föreningen är finskspråkig, men använder i sin verksamhet också svenska.
  3. Föreningen är svenskspråkig, men använder i sin verksamhet också finska.
  4. Föreningen är svenskspråkig.
  • § VERKSAMHETENS MÅL

Föreningens mål är att som medlem i Andningsförbundet främja de andningssjukas och deras anhörigas livskvalitet och jämlikhet som kommunbor samt verka för en hälsosam livsmiljö.

  • § FÖRENINGENS UPPGIFTER

Föreningen har till uppgift att verka för förebyggande, behandling och rehabilitering av andningssjukdomar och tuberkulos, att verka som intressebevaknings- och expertorganisation för andningssjuka och personer som insjuknat i tuberkulos samt att lokalt samarbeta med beslutsfattare och myndigheter samt handikapp-, folkhälso- och andra frivilliga medborgarorganisationer.

För att fylla sitt ändamål

  • verkar föreningen initiativrikt och aktivt för att förebygga andningssjukdomar och tuberkulos samt för att trygga och utveckla vården och rehabiliteringen av andningssjuka och personer som insjuknat i tuberkulos samt annan service,
  • uppmuntrar föreningen andningssjuka och personer som insjuknat i tuberkulos samt deras anhöriga att organisera sig och att delta i frivillig samhällsaktivitet,
  • organiserar föreningen utbildnings-, informations-, rådgivnings-, motions- och annan service, samt uppmuntrar till främjande av hälsan och verksamhet med kamratstöd
  • främjar föreningen medlemmarnas samhörighet, deras sociala umgänge samt rekreations- och kulturintressen; och
  • tar föreningen initiativ till förbättring av livsmiljön inom sitt område.
  • § EKONOMISK VERKSAMHET

Föreningen kan ta emot bidrag, donationer och testamenten, organisera penninginsamlingar, lotterier och bedriva kioskhandel samt inkvarterings- och förplägnadsrörelse, äga fastigheter och värdepapper samt bedriva annan anskaffning av medel som stöder dess verksamhetsidé.

Föreningen kan till stöd för medlemstjänsterna också idka en sådan näring eller förvärvsverksamhet

som i övrigt direkt hänför sig till förverkligandet av föreningens syfte. 5 § FÖRENINGENS MEDLEMMAR

Medlemmarna godkänns av föreningens styrelse. Till ordinarie medlem i föreningen kan antas en person som har fyllt 15 år och som godkänner föreningens stadgar. En person kan som ordinarie medlem endast höra till en i dessa stadgar avsedd förening.

En person kan som andrahandsmedlem tillhöra en annan andningsförening. Då betalar han eller hon till den föreningen samma medlemsavgift som föreningens ordinarie medlem, men saknar rösträtt.

Till barnmedlem kan med vårdnadshavares samtycke godkännas ett barn som inte fyllt 15 år. En barnmedlem har yttranderätt vid föreningens möten, men inte rösträtt.

Till understödande medlem i föreningen kan ansluta sig registrerade föreningar, stiftelser eller offentligrättsliga samfund, som godkänner föreningens stadgar. En understödande medlem har inte rösträtt.

Föreningen kan till hedersmedlem kalla en medlem som har verkat aktivt eller någon annan synnerligen meriterad person. En hedersmedlem har inte rösträtt. En ordinarie medlem som godkänns som hedersmedlem i föreningen, bibehåller sin rösträtt.

  • § MEDLEMSRÄTTIGHETER

Medlemmarna har en likvärdig rätt att få information om föreningens verksamhet, att delta i beslutsfattandet och att bli invalda i föreningens beslutande och andra organ. Förbundets och föreningens funktionärer kan inte väljas till medlemmar i föreningens styrelse eller till föreningens revisor och inte heller till verksamhetsgranskare.

En medlem har rätt att ta initiativ för att utveckla föreningens verksamhet, för att söka nya verksamhetsformer eller för att effektivisera en resultatrik verksamhet. Styrelsen skall behandla sakligt framlagda initiativ och redogöra vid föreningens möten för de åtgärder som den har vidtagit på basis av dem.

  • § MEDLEMSSKYLDIGHETER

En medlem betalar årligen en av höstmötet fastställd medlemsavgift. En understödande medlem betalar en av föreningen fastställd understödsavgift. En barnmedlem och en hedersmedlem betalar inte någon medlemsavgift.

  • § UTTRÄDE OCH UTESLUTNING UR FÖRENINGEN

En medlem har rätt att utträda ur föreningen genom att skriftligt meddela detta till föreningens styrelse eller till dess ordförande eller vid föreningens möte för införande i protokollet. Utträdet träder i kraft omedelbart.

En medlem anses ha utträtt om han/hon trots uppmaning inte har betalat sin medlemsavgift före utgången av följande kalenderår.

Föreningens styrelse kan utesluta medlem, om denna

  1. har underlåtit att uppfylla de skyldigheter som han/hon förbundit sig till genom att ansluta sig som medlem i föreningen,
  2. har genom sitt förfarande i föreningen eller utanför denna på ett ansenligt sätt skadat föreningen;

eller

  • inte längre fyller de i lagen eller i föreningens stadgar angivna villkoren för medlemskap.

Om orsaken till uteslutning är någon annan än underlåtelse att betala medlemsavgiften, skall en medlem reserveras tillfälle att bli hörd innan beslut om uteslutning fattas.

En medlem har rätt att inom en månad efter att ha fått kännedom om uteslutningsbeslutet bringa det till behandling vid föreningens möte. Ärendet skall behandlas senast vid föreningens följande stadgeenliga möte.

  • § FÖRENINGENS FÖRVALTNING

Föreningens beslutanderätt utövas av dess medlemmar vid föreningens möten. Medlemmarna kan också utöva beslutanderätten per post eller med hjälp av telekommunikation eller andra tekniska hjälpmedel före mötet eller under mötets gång, på det sätt som föreningens styrelse närmare besluter. Detta måste omnämnas i möteskallelsen.

Föreningens verkställande organ är dess styrelse. Dess uppgift är att sköta föreningens ärenden på det sätt som bestäms i föreningslagen.

  1. § FÖRENINGENS MÖTEN

Föreningens stadgeenliga vårmöte hålls senast i april och dess stadgeenliga höstmöte senast i december.

Föreningen skall hålla ett extra möte när föreningens möte så beslutar eller när styrelsen anser att det finns anledning till det eller om minst en tiondel av föreningens röstberättigade medlemmar kräver det för behandling av ett av dem meddelat ärende.

Rösträtt vid föreningens möten har föreningens ordinarie medlemmar. Medlemmarna skall meddelas om mötet minst en vecka före mötet per post, e-post, textmeddelande eller publiceras i en dagstidning som utkommer inom föreningens verksamhetsområde.

Om utnyttjande av föreningens rösträtt i förbundsomröstning finns mera detaljerade bestämmelser i Andningsförbundet rf:s stadgar.

  1. § STADGEENLIGA MÖTEN

Det stadgeenliga vårmötet har till uppgift att

  • fastställa verksamhetsberättelsen och bokslutet för föregående år och att besluta om ansvarsfrihet,
  • granska verksamhetsplanen och budgeten för det innevarande året; och
  • behandla övriga ärenden som förberetts av styrelsen och som omnämnts i möteskallelsen. Det stadgeenliga höstmötet har till uppgift att
  • besluta om medlemsavgiften,
  • godkänna verksamhetsplanen och budgeten för det kommande året,
  • välja föreningens ordförande och styrelse vart annat år och revisor eller verksamhetsgranskare varje år; samt
  • behandla övriga ärenden som förberetts av styrelsen och som omnämnts i möteskallelsen. 12 § STYRELSE

Till föreningens styrelse hör förutom ordföranden 4–10 ledamöter som väljs för två kalenderår i sänder.

Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande och utnämner en sekreterare.

Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden och vid dennas förhinder av vice ordföranden och är beslutför, när utöver ordföranden eller vice ordföranden minst hälften av styrelsens ledamöter är närvarande.

Man kan oavbrutet bli vald till styrelsemedlem för högst åtta (8) år. 13 § STYRELSENS UPPGIFTER

Styrelsen har till uppgift att enligt föreningslagens stadgar

  • ansvara för föreningens verksamhet och att leda den, ansvara för föreningens ekonomi och anordnandet av ekonomiförvaltningen,
  • anta och utesluta medlemmar,
  • förbereda de ärenden som skall behandlas vid föreningens möten och verkställa dem,
  • tillsätta behövliga kommittéer,
  • välja personer som i samarbetsorgan och andra samfund representerar föreningen; samt
  • anställa och avskeda arbetstagare på föreningen och med en arbetstagare komma överens om hans/hennes uppgifter.
  1. § REVISOR ELLER VERKSAMHETSGRANSKARE

Höstmötet väljer för ett kalenderår en revisor eller verksamhetsgranskare och suppleant för denna. Vid valet skall beaktas arten och omfattningen av föreningens verksamhet.

  1. § TECKNING AV FÖRENINGENS NAMN

Föreningens namn tecknas av styrelsens ordförande eller vice ordförande och sekreterare eller av någon annan av styrelsen fastställd person, alltid två tillsammans.

  1. § AVSLUTNING AV RÄKENSKAPERNA

Föreningens verksamhets- och räkenskapsperiod är ett kalenderår. Bokslutet samt de handlingar som hänför sig till räkenskaperna och förvaltningen skall före utgången av februari följande år överlämnas till revisorn eller verksamhetsgranskaren, som skall avge en revisionsberättelse senast den 15 mars.

  1. § ÄNDRING AV STADGARNA

Ändringar kan göras i dessa stadgar om det har omnämnts i möteskallelsen och om minst 3/4 av de vid mötet avgivna rösterna understöder ändringarna. Före stadgeändringen behandlas i patent- och registerstyrelsen skall ett utlåtande inhämtas av förbundets förbundsstyrelse.

  1. § UPPLÖSNING AV FÖRENINGEN

Om föreningen upplöses, skall dess medel överlämnas till förbundet för att användas i regional verksamhet inom den förenings verksamhetsområde som upplöses.

Om förbundet har upplösts, överlämnas föreningens medel till den, som förbundets medel har

anvisats till.

Beslut om upplösning av föreningen skall fattas vid två på varandra följande möten med minst 3/4 majoritet av de i omröstningen avgivna rösterna, och det skall vara minst en månads mellanrum mellan dessa möten.

  1. § IKRAFTTRÄDANDE

Dessa stadgar träder i kraft                                            .

Vid tillämpningen av dessa stadgar iakttas föreningslagens bestämmelser. 20 § BEVILJADE MEDLEMSRÄTTIGHETER

De medlemsrättigheter som har beviljats innan dessa stadgar har godkänts kommer att bestå.

Liittohallitus/Säännökset/Mallisäännöt ruotsi yhdistyksille 10122016 kevät- ja syyskokous

Tälle sivulle tulee yhdistyslain perusteella luodut yhdistyksen säännöt.

Yhdistyslaissa määritellyt sääntöjen ehdot:

Säännöt

Yhdistyksen säännöissä on mainittava:

1) yhdistyksen nimi;

2) yhdistyksen kotipaikkana oleva Suomen kunta;

3) yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot;

4) jäsenen velvollisuudesta suorittaa yhdistykselle jäsenmaksuja ja muita maksuja;

5) yhdistyksen hallituksen jäsenten ja yhdistyksen tilintarkastajien sekä toiminnantarkastajien lukumäärä tai vähimmäis- ja enimmäismäärä sekä toimikausi; (16.7.2010/678)

6) yhdistyksen tilikausi;

7) milloin yhdistyksen hallitus ja tilintarkastajat sekä toiminnantarkastajat valitaan, tilinpäätös vahvistetaan ja vastuuvapaudesta päätetään; (16.7.2010/678)

8) miten ja missä ajassa yhdistyksen kokous on kutsuttava koolle; sekä

9) miten yhdistyksen varat on käytettävä, jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan.

Loput yhdistyslaista löydät Finlexin sivuilta kirjoittamalla hakukenttään ”yhdistyslaki”.