Ajankohtaista

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys
Tiedote
23.4.2023

Astmaa sairastava on oman sairautensa paras asiantuntija 

Maailman astmapäivää vietetään 2.5.2023. Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys haluaa muistuttaa, että hyvän hoitotasapainon voi saavuttaa oikealla lääkityksellä ja järkevillä elintavoilla.  

Astman hoidossa tavoitteena on löytää hyvä hoitotasapaino eli saavuttaa sairastuneelle mahdollisimman oireeton elämä. Astmaa sairastava tarvitsee tietoa sairaudesta, lääkityksestä sekä omaa sairauttaan pahentavista tekijöistä, jotta hän pystyy tekemään hoitoonsa liittyviä päätöksiä.  

– Liikunta on tärkeä osa astman omahoitoa. Se lievittää sairauden oireita ja parantaa rasituksen sietokykyä.

– Omahoitoon kuuluu myös astman säännöllinen seuranta sekä itselle sopiva ja lääkärin ohjeiden mukainen lääkitys, hän jatkaa. 

Astmaa sairastavalla on hyvä olla käytössä keuhkoputkia avaava lääke oireiden helpottamiseksi tarpeen mukaan.  

1.4.2023 apteekkien lääkevaihto laajeni koskemaan myös hengityssairauksien hoitoon tarkoitettuja hengitettäviä lääkkeitä. Lääkevaihto toimii niin, että reseptilääkkeitä noudettaessa lääke on mahdollista vaihtaa apteekissa reseptille kirjoitetun lääkemääräyksen mukaisesti toisen valmistajan tuottamaan, edullisempaan lääkkeeseen.  

– Kannustamme kaikkia astmaa sairastavia ottamaan lääkevaihdon rohkeasti puheeksi esimerkiksi apteekissa käynnin yhteydessä.

– Samalla kannattaa pyytää ohjausta lääkkeenottotekniikassa. Omat rutiinitkin on hyvä välillä tarkistuttaa, hän jatkaa. 

Hengitysliitto järjestää maailman astmapäivänä 2.5. Aikuisen astman erilaiset tyypit -luennon. Luennolla keuhkosairauksien ylilääkäri Leena Tuomisto kertoo astman alatyypeistä sekä siitä, miksi ne on hyvä tunnistaa ja miten niitä voidaan hoitaa. Tarkemmat tiedot ja ohjeet osallistumiseen löytyvät Hengitysliiton tapahtumakalenterista.  

 Terveisin:

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistyksen tiedoitus: Pekka Pelkonen   

Hengitysliitto   
80 vuotta työtä sen puolesta, että Suomessa on hyvä hengittää.   

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys
Tiedote
11.3.2023

Pitkäaikaissairaita ja vammaisia voi tukea lahjoittamalla pieni ele -vaalikeräykseen eduskuntavaalien äänestyspaikoilla. Keräyspisteet lippaineen löytyvät äänestyspaikoilta ympäri Suomen vaalien aikana 22.–28.3. ja 2.4.2023

Länsi-Uudenmaan hengitysyhdistys on mukana keräyksessä ja lahjoituksilla edistetään hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää.

Lahjoituksen tekeminen on ollut monelle suomalaiselle tärkeä äänestyspäivän perinne 116 vuoden ajan. Lahjoituksilla saadaan konkreettista apua monille erilaisille ja eri ikäisille ihmisille, joilla on vamma tai pitkäaikaissairaus. Apu koskettaa myös perheitä ja läheisiä, joten kaikki hyvät asiat tuovat parempia hetkiä arkeen.

Pieni ele -vaalikeräys perustuu 15 järjestön väliseen yhteistoimintaan. Järjestöjen paikallisyhdistykset toteuttavat keräyksen vapaaehtoisvoimin kunnissa ympäri Suomen. Vapaaehtoisia on mukana toistakymmentä tuhatta. Lipaskerääjät ovatkin keräyksen sielu. Erikoisuutena on, että suurin osa vapaaehtoisista on itse avunsaajia eli vammainen tai pitkäaikaissairas.

Lahjoituksia käytetään muun muassa kuntoutuksen järjestämiseen, apuvälineiden hankintaan ja edunvalvontaan tai esimerkiksi neuvontaan, luentoihin vertaistukiryhmiin sekä virkistystoimintaan.

Tutustu lisää www.pieniele.fi

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys 
Tiedote 
12.1.202
3

Eduskuntavaalien 2023 yhteydessä äänestyspaikolla on pieni ele lipaskeräys jonka lahjoituksilla autetaan paikallisesti kotimaan vammaisia ja pitkäaikaissairaita lapsia sekä aikuisia.

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys on mukana keräyksessä.

Jos sinulla on halu auttaa ilmoittaudu vapaaehtoiseksi lipasvahdiksi 22-28.3. sekä 2.4.2023. Vain pari-kolme tuntiakin riittää. 

Ps jos tunnet jonkun joka myös haluaisi auttaa niin vinkkaa. 

Lahjoituksia ei tarvitse pyytää, hymyilet ja tervehdit ihmisiä ja kiität lahjoituksista. Puh/whatsApp keräysvastaavat:

0500-305119 Sari Kairajärvi Vihti / 041-5032706 Pirjo Tallgren Lohja / 040-5240722 Eino Huotari Karkkila

Tervetuloa joukkoon! 

Pieni Ele lipaskeräys mainoskuvat

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys 
Tiedote 
5.10.2022

Hengitysliitto lahjoitti yhdessä Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistyksen kanssa Lohjan sairaalalle hengityksen apuvälineitä, joita voidaan käyttää muun muassa hengityssairaiden hoidossa ja kuntoutuksessa.

Hengitysliitto lahjoittaa sairaalalle MYAirvo-laitteen, kannettavan matkahappirikastimen, puhalluspulloja ja kannettavia lääkesumuttimia.

MyAirvo-laitteella hoidetaan muun muassa keuhkosairauksia, jotka aiheuttavat hengitysvajausta. Kannettavia matkahappirikastimia käytetään korvaamaan elimistön hapenpuutetta lyhytaikaisesti esimerkiksi kauppa- tai lääkärikäynneillä. Kannettavalla sumuttimella annostellaan sisäänhengitettäviä nestemäisiä lääkkeitä. Pulloon puhallus on tehokas limanpoistomenetelmä.

”Lämpimät kiitokset. Näille apuvälineille on tarvetta ja kysyntää. Kiitos Hengitysliitolle ja jokaiselle yksittäiselle lahjoittajalle” , Lohjan sairaalan keuhkopoliklinikan ylilääkäri Pirjo Vuori toteaa.

Luovutustilaisuus järjestettiin 4.10 klo 12 Lohjan sairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla. Lahjoituksen vastaanotti ylilääkäri pirjo Vuori.

Paikalla oli lisäksi osastonhoitaja Satu Munck ja kuntoutusohjaaja Katja Höllander, Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistyksestä puheenjohtaja Markku Kairajärvi ja Hengitysliitosta järjestöpäälikkö Eeva Pahlmroos ja markkinoinnin ja liikunnan kehittäjä Janne Haarala.

Laitteet on hankittu lahjoituksista, keräyksistä ja arpajaisista saaduilla varoilla. Varat mahdollistavat myös Hengitysliiton laajan tiedon tuottamisen, vertaistoiminnan ja monipuolisen järjestötyön.

Lisätietoja: janne.haarala@hengitysliitto.fi

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys 
Tiedote 
22.03.2022

Auta hengityssairasta, jätä auto kotiin katupölyaikana

Se, mikä auttaa hengityssairasta, on hyvä jokaisen ihmisen keuhkoille. Katupöly ja ilmansaasteet heikentävät hengitysilmanlaatua erityisesti keväisin. Julkisen liikenteen, kävelyn ja pyöräilyn suosiminen ovat tekoja, joilla on merkitystä. myös Suomessa.

Perinteiset ilmansaasteiden lähteet voivat olla hyvin paikallisia. Merkittävä päästölähde on liikenne. Katupölyaika heikentää tilannetta Ilmansaasteet ylittävät Maailman terveysjärjestö WHO:n antamat uudet ohjearvot suurissa kaupungeissa edelleen. 

Me Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistyksessä kannustamme toiminta-alueemme asukkaita suosimaan julkista liikennettä, pyöräilyä ja kävelyä erityisesti katupölyaikaan. Mitä vähemmän teillä pöllyää, sen helpompi on hengittää.

Nyt on hyvä aika huolehtia arkiliikunnasta vähentämällä yksityisautoilua. Useimmat asiat hoituvat kimppakyydein, jalan ja pyöräillen. Kannustamme myös alueemme kuntapäättäjiä ja taloyhtiöitä huolehtimaan yöpakkasen päätyttyä katujen nopeasta pesusta, puheenjohtaja Markku Kairajärvi sanoo.  

Moni hengityssairas pystyy käyttämään kasvomaskeja ja FFP2-tason kasvomaski suojaa käyttäjäänsä koronatartunnan lisäksi katupölyltä. (Mitä useampi niitä käyttää korona-aikaan, sen turvallisemmalta tuntuu asiointi julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä.)

Katupölyaikaan kasvomaskiin turvautuminen on aina myös viisautta, Markku Kairajärvi jatkaa. Odotamme jo kovasti kesäaikaa, jolloin voimme myös me riskiryhmiin kuuluvat hengittää turvallisesti ilman kasvomaskeja.

Katupölystä ja sen ehkäisystä löytyy paljon tietoa Hengitysliiton uusilta verkkosivuilta ja YouTube-kanavalta.

Lisätietoja: 
Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja/Markku Kairajärvi  puh. 0400305119 
https://www.hengitysyhdistys.fi/lansiuusimaa

Hengitysliitto / 80 vuotta työtä sen puolesta, että Suomessa on hyvä hengittää.
hengitysliitto.fi