Olet täällä

Jokipuisto Kymi Karhulassa

Matkakertomuksia

Hämeenlinna 2017

Raahen Seudun Hengitysyhdistyksen tämän vuotisen heinäkuisen kesämatkan kohteena oli Hämeenlinna. 

 

Menomatkalla pysähdyimme lohisopalle Alajärvellä, v. 1995 Sisko ja Jorma Keijosen perustamalle Punaisen Tuvan Viinitilalle, joka oli ollut perustajansa nuoruuden haave, ja niin tuli maitotilasta viinitila, jonka vuosittainen tuotto on n. 40 000 viini- ja likööripulloa.

 

Ennen Hämeenlinnaa tutustuimme vielä Iittalan Lasimäkeen.  Ensimmäiset lasit Iittalassa puhallettiin v. 1881.

 

Kiireetön aikataulu ja keskustan hotellimme antoivat loistavan tilaisuuden omatoimiseenkin tutustumiseen kauniiseen kesäkaupunkiin.  Listalla olivat Sibeliuksen syntymäkoti, kirkko, taidemuseo ja risteily reittilaiva Kulkurilla,

laivaa odottaessa pistäydyimme myös Casinolla, vaikkei sitä matkakumppanit oikein uskoneetkaan.

 

Hämeenlinnan kirkko rakennettiin alun perin v. 1798 ympyrän muotoon, alttari oli keskellä ja penkit alttarin ympärillä.  Kirkko muutettiin ristikirkoksi v. 1892.

 

 "Suomi 100 juhlavuoden päänäyttelynään maisemataiteen mestareihin lukeutuvan Werner Holmbergin (1830-1860) tunnetuimpia teoksia" kertoi Hämeenlinnan taidemuseon esite ja piharakennuksesta löytyi sitten modernimpaa taidetta, pihasta puhumattakaan.

 

Kahvihampaan kolotukseen löysimme pienen konditorian, ja sen suussa sulavat mansikkaleivokset, ne ja hyvä palvelu vetivät meitä paikalle useammankin kerran.

 

Parin tunnin opastetulla kaupunkikiertoajelulla tutustuimme nähtävyyksiin ja tauolla kiipesimme kalliopolkua Aulangon näköalatasanteelle, näköalatorniinkin olisi ollut mahdollisuus kiivetä, mutta tasamaalla kasvaneelle tasannekin riitti antamaan kuvan Hämeen kauniista maisemista. Vuosittain Aulangolla käy n. 400 000 kävijää tutustumassa Hugo Standertskjöldin perustamaan luonnonsuojelualueeseen.

 

Kaupungin tunnetuimman nähtävyyden, Hämeen linnan historiaa valaisi oivalla tavalla oppaamme kertoen mielenkiintoisia tarinoita linnasta ja sen asukkaiden elämästä.  Nyt tiedämme mm miksi kaivosta tulikin toivomuslähde ja näimme ekologiset ruohonleikkurit eli lauman lampaita, jotka ruokapalkalla pitivät jyrkät vallihautarinteet siisteinä. 

Linnan jälkeen kiireinen torstaipäivä jatkui Nanson Outlet myymälään, alennukset n. 60 %, sieltä syömään ja kesäteatteriin.

 

Hämeenlinnan uusi kesäteatteri esitti Kaupunginpuistossa "suklaisen, sydämellisen ja upean nostalgisen 60-lukulaisen Suklaasydämen".  Musiikillisen tarinana rooleissa Anna Hanski, Sani, Annika Eklund, Juhani Laitala ja Otto Kanerva.

 

Perjantain kotimatkan lounaan nautimme Pihtiputaan Takka Tuvalla, eikä sen jälkeen haitannut vaikkei mökin jääkaapissa ollutkaan muuta kuin puolikas kahvipaketti.

 

 

Paljon kiitoksia jokaiselle onnistuneen matkamme suunnittelussa mukana olleelle, erityisesti Tuulikille ja Ritvalle sekä kuljettajallemme Kari Mattilalle, sekä jokaiselle mukavalla matkalla mukana olleelle.

 

Seuraavaa matkaa odotellen

 

 

 

Fuengirola 2016

Vaikka matkan neljästä lennosta kolme oli myöhässä, niin hyvin pääsimme Oulusta aamuöiselle Malagan autiolle lentoasemalle, jossa matkaopaamme Kirsti oli meitä jo vastassa.  Sitten vaan kohti Fuengirolaa ja hotelli Las Palmerasia, jonne osa meistä sitten jäi vielä lisäviikoksi, kahdeksi jopa kolmeksi.

 

Tiistaina Espanjassa oli Pyhäinpäivä, joten oli aikaa tutustua lähiympäristöön.  Paikallinen lämpömittari oli kuvattava muistoksi, näyttihän se + 25  C, vaan ei tuntunut tukalalta, sillä mereltä tuli vilvoittava tuuli.  Ensimmäinen Espanjan lomani saattoi alkaa.

 

Keskiviikkona, runsaan ja maittavan aamiaisen jälkeen hotellin aulaan kokoontuivat Bioparcin eläintarhaan lähtevät matkaajat. Likellä kaupungin keskustaa olevan eläintarhan asukkaille on luotu mahdollisimman luonnonmukaiset elinolosuhteet ja rekvisiittaankin oli todella panostettu.  Pääsimme ihailemaan apinoita, kaloja, lintuja, käärmeitä, krokotiilia, jättiläiskilpikonnia, leopardia, tiikeriä sekä monia muita kovin eksoottisen näköisiä eläimiä.

 

Torstaina matkamme vei Rondaan, n. 35 000 asukkaan yli 700 vuotta vanhaan kaupunkiin.  Jo matka sinne oli elämys, serpentiinitiellä riitti mutkia, ja myös hurjia ohittajia.  Kivilohkareiden vyörymisvaaraan oli varauduttu verkoin ja valuin. Perillä kaupungissa näimme mm 120 m syvän El Tajo-rotkon, vanhan härkätaisteluareenan ja Casa di Don Boscon, jonka alakerta ja kaunis puutarha ovat yleisölle avoinna, pappien asunnot sijaitsevat yläkerrassa.

 

Perjantain matkakohteena oli Mijas, yli 400 m merenpinnan yläpuolella sijaitseva kylä, yksi Andalusian valkoisista kylistä, josta löytyi kapeita kujia, pieniä aukioita, upeita näköalatasanteita, aasitakseja sekä kahvitauolla meille ihania serenadeja, eikä laulajassakaan ollut moittimista, vieläkin soi volaret ja quantanamerat.

 

Lauantain veneretki Benalmadenaan n. 66 000 asukkaan kaupunkiin Costa del Solille toi myös ensimmäisen ja matkan ainoan sadekuuron, mutta palkinnoksi myös upean sateenkaaren kuvattavaksemme.  Tutustuminen jäi rantabulevardin kauppojen katseluun, löysimme mm pienen vain valkeita vaatteita myyvän liikkeen, kukahan näitä oikeasti uskaltaa ostaa. Fuengirolaan päästyämme sateet olivat jo taaksejääneitä.

 

Sunnuntaina Torremolinos ja markkinahumua, tai suuri kirpputori, josta löytyi mm lintalleen tallattuja kenkiä, puhkipaistettuja paistinpannuja, kulahtaneita kattiloita ja lukematon määrä erinäköisiä vaatekasoja, ylipäätään kaikkea mitä kuvitella saattaa.  Kauppiaat kilvan huusivat "vaneuro, vaneuro".   Löysin alueelta yhden onnellisen ihmisen, hän oli pieni poika, jolle isä oli juuri ostanut jalkapallon.  Aivan markkina-alueen vieressä oli kaunein näkemäni liikenneympyrä suihkulähteineen ja upeine kukkaistutuksineen.

 

Maanantaina junalla Malagaan.  Jostain puhalsivat jo viileämmät tuulet, oliko kesähelteet jo ohi, no lomanikin oli jo loppupuolella. 

Kahvin jälkeen tutustuimme 84 m korkeaan Malagan Catedraliin, sieltä Picasso-näyttelyn kautta viinibaariin ja kauppahalliin.  Kaupunkikierroksella yllättänyt pikkunälkä tokeni tabas-annoksilla.

 

ja tiistaina olikin jo kotiinpaluun aika.

Kiitokset kaikille iki-nuorille ja uusille matkakumppaneille mukavasta viikosta Espanjan aurinkorannikolla, sekä erityisesti oppaillemme Kirstille, Juhanille ja Karille.  Näillä mukavilla muistoilla jatkamme eteenpäin kohti seuraavaa matkaa.

 

 

Kertomus ja kuvat

 Laila Bäckman

 

 

Matkakertomuksia
kirjoittanut Eila Koivisto

Jyväskylän matka 23.-26.7.2013

Kartano- ja kesäteatterimatka 5.-7.8.2014

Matkakertomuksia
kirjoittanut Pirkko Utriainen

Costa Del Sol marraskuun alussa

Lähtöaamuna järjestäydyttiin vielä yhteiskuvaan. Tosin kaikki eivät vielä lähteneet kotiin, osa retkeläisistä jäi vielä toiseksi viikoksi.

Odotin mielenkiinnolla Raahen Seudun Hengitysyhdistyksen järjestämää matkaa Espanjan Fuegirolaan. Aikaa viime kerrasta oli vierähtänyt viitisentoista vuotta. Mietin oliko paikka muuttunut paljon ja mihin suuntaan. Ensisilmäyksellä totesin katukuvassa kerjäläiset joita en aikaisemmilla matkoilla siellä nähnyt. Kaupunki oli myös kasvanut ja hotelleja tullut lisää. Fuengirola on lähes kolme kertaa suurempi kuin Raahe.

Lentojen myöhästymisistä johtuen olimme perillä neljä tuntia myöhässä eli aamuyöllä neljän aikoihin. Kovin oli kaupunki hiljainen. Ainoastaan hotellimme Las Palmerasin edessä ja kadulla oli Amerikasta mallia ottaneita äänekkäitä halloweenin juhlijoita värikkäät maskit naamoillaan iloisissa ehkäpä vähän pelottavissakin tunnelmissa.

Lyhyeksi jääneen yöunen jälkeen hilasimme itsemme infotilaisuuteen. Siellä kuullun ymmärtäminen tuntui olevan ainakin minulta hukassa. Valvominen vaati veronsa.

 

Las Palmeras hotelli oli kahdeksan kerroksinen ja sen käytävät pitkiä kuin ”nälkävuodet”. Niitä kun ravasi 4-5 kertaa päivässä edestakaisin, saatiin aimo annos liikuntaa. Kateellisena kuuntelin matkatovereitteni kertomisia kuinka monen kilometrin lenkkejä he taas olivat tehneet. Tai kuinka monta tuntia he olivat kaupoissa shoppailleet. Tyydyn vain toteamaan, että niin sitä minäkin ennen.

Costa de Sollin aurinkoranta ja varsinkin Fuengirola ovat suomalaisten suosimia. Monet ovat muuttaneet sinne asumaan. Jotkut taas asuvat talvet siellä ja kesät kotimaassa. Minun on vaikea kuvitellakaan viihtyväni siellä niin pitkiä aikoja. Tuollaiset 1-2 viikon reissut passaavat ja sitten onkin kiire jo kotiin ja rutiiniin.

Hintataso ei kovasti poikennut Suomesta. Siellä pitempään olleet kyllä väittävät, että eläminen on halvempaa kuin kotimaassa. Näin saattaa ollakin. Ainakin yksi asia oli toisin. Kun Turkissa hotelli tarjosi ilmaisen nettiyhteyden, piti täällä pulittaa viikosta peräti 20 euroa.

Julkisilla välineillä pääsi edullisesti, eikä neljän hengen kimppakyyti taksillakaan maksanut kuin euron hengeltä. Suomalaisia ravintoloita, baareja ja menopaikkoja oli paljon. Pottumuusia lihapullilla ja muitakin aito kotimaisia herkkuja oli saatavilla jos paikalliseen tarjontaan kyllästyi. Ravintola Kukon musisointia ja karaokelaulantaa oli käyty kuuntelemassa. Myös hotellimme tarjosi iltaohjelmaa.

Hotelli Las Palmerasin parvekkeelta avautuivat Välimeri ja näkymät Fuengirolan satamaan.

Liekkö kaikki autoilijat Espanjassa ovat niin kohteliaita kuin täällä? Pysähtyivät AINA suojatien eteen, jos joku aikoi ylittää kadun. Sen ymmärsi, kun kuulimme, että jos jäät ns. rysän päältä kiinni, etkä pysähdy, sinulle lätkäistään 400 euron pikavoitto eli sakko. Jalankulkijana tunsimme olomme liikenteessä todella turvalliseksi. Tämä kulttuuri täytyisi saada leviämään Raaheenkin

Pohjanmaan Matkatoimiston, Kirsti ja Juhani, sekä aurinkorannalla asuva Kari olivat järjestäneet kiitettävästi ohjelmaa. Jokainen valitsi itselleen sopivat retket. Koska olin jo kolmatta kertaa Costa de Solilla, olivat ympäristö ja retkikohteet entuudestaan tuttuja. Niinpä jätin Rondan, Mijaksen, sekä Malagan retket väliin. Mukana olleet olivat tyytyväisiä mielenkiintoisiin retkiin, siellä kokemaansa ja näkemäänsä.

Vietin joskus 90 -luvun alkupuolella viikon loman Benalmadenassa. Teimme retket Marbellaan, Gibraltarille ja Malagaan. Malagan upeassa katedraalissa, jossa raahelaisetkin kävivät tutustumassa, jouduimme silloin huijatuksi. Maksoimme tuplapääsymaksun, ensin portilla kohteliaasti kumartelevalle ja viittovalle miehelle, joka rahat saatuaan katosi vauhdikkaasti. Oikea pääsymaksu perittiin katedraalin ovella. Tapaamamme miekkonen oli keksinyt itselleen tosi hyvän bisnesraon.

 

Tutustuminen keskellä kaupunkia sijaitsevaan eläintarhaan, yllätti trooppisine viidakko tunnelmineen. Suurimmat pedot, tiikerit, leopardit, gorillat, apinat, krokotiilit, haikalat panssarilasin takaa katsottuna olivat totta kait upeita. Mutta kuuluvatko ne ja monet kymmenet muut lajit sinne onkin eettisempi juttu, joten en lähde sitä enempää pohtimaan.

Kaupunkikierroksen teimme paikallisella ”Potnapekalla” Punainen kumipyörillä kulkeva juna kiersi tunteroisen pitkin Fuengirolan katuja. Maksoi muuten neljä euroa.

Veneretki Benalmadenaan toteutettiin isolla joukolla. Päästiin kokemaan Välimeren sivuaallokkoa, joka keikutti venettä mukavasti. Täältä taas innokkaimmat lähtivät kävellen kotimatkalle, osa bussilla ja osa samalla laivalla. Kerittiin juuri maihin, kun taivaalla välähti ja ukkoskuuro pyyhälsi yli saaden meidät hetkeksi etsimään suojaa katosten alta. Kuuro loppui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Pian paistoi taas aurinko. Ilma kyllä viileni huomattavasti. Olimme koko viikon nauttineet lähes 24 asteen lämmöstä. Nyt se putosi ollen maanantaina enää 18 astetta. Uimassa kävimme meressä ja hotellin viidennen kerroksen katolla olevalla suurella allasalueella. 

Veneretki Penalmadenaan taittui tunnissa sivuaallokossa. Paikka oli entuudestaan tuttu, olinhan viettänyt täällä viikon jo aikaisemmin 90- luvun puolessa välissä.

Viruksia oli täälläkin liikkeellä. Ostoshysteria leviää siellä tosiaankin viruksen lailla. Joihinkin se tarttui heti tulopäivänä ja taisi kestää koko viikon. Onneksi sain tartunnan vasta viimeisenä päivänä. Tämä virus on siitä kiva, että se paranee itsestään, kun tullaan kotiin. Järkytyksen koimme perjantaina ruokailussa, kun hotelliin oli saapunut korealainen seurue. Voi aikoja, voi tapoja siunailimme, kun näimme miten hirvittävän siivon osa jätti jälkeensä syötyään. Ruuantähteet ja juomat olivat pitkin pöytää ja lattiaa. Pöydän alle oli myös heitetty leivonnaiset lautasineen päivineen. Emme olleet uskoa silmiämme. Matkailu tosiaankin avartaa monessa mielessä.

 

Lauantai-iltana raahelaisten joukko kasvoin puolella, kun Raahen Sydänyhdistyksen retkeläiset saapuivat samaan hotelliin. Pari päivää pyörittiin mukavan kotoisissa tunnelmissa.

Tiistaiaamuna alkoi kotimatka. Tiesimme, että kotona odottaisi lumi ja 10 asteen pakkanen. Aikataulun mukaan meidän olisi pitänyt olla Raahessa illalla noin klo 23 mutta olimme vasta lähempänä 02. Lentojen viivästymisen syy oli Vantaalla vallinnut raju lumimyrsky. Aurauskalusto joutui lujille, kun kiitoradat piti pysyä puhtaana lumesta. Kaikki lähtevät koneet joutuivat myös odottamaan vuoroaan siipien ja rungon ruiskutukseen lumesta ja jäästä. 

Kaupunkikierrokselle pääsi hevosella tai paikallisella kumipyöräisellä junalla. Kierros oli antoisa ja antoi kattavan kuvan Fuengirolan kaupungista, jossa asuu satoja ellei tuhansiakin suomalaisia, raahelaisiakin.

Ystävät, matkatoverit ja matkatoimiston väki, kiitokset teille mukavasta seurasta! Ja teille Seija ja Heikki, erityiskiitokset. Olemme vuosien saatossa saaneet osallista niin monille järjestämillenne upeille reissuille. Teidän panoksenne on ollut todella arvokas. Te olette koonneet porukan vastanneet järjestelyistä ja näin mahdollistaneet meille valmiit ja helpot lomat. KIITOS !

Pirkko Utriainen