Olet täällä

Apurahoja keuhkosairauksien tieteelliselle tutkimukselle

HES-säätiö rahoittaa lääketieteellistä tutkimusta. Tänä vuonna teemahaun apuraha myönnettiin professori Riitta Kaarteenahon johtamalle hankkeelle, joka keskittyy harvinaisiin keuhkokudoksen sairauksiin.

Hengityssairauksien tutkimussäätiö (HES) on myöntänyt apurahoja hengityssairauksien tutkimuksille. Teemahaussa 90 000 euron apuraha myönnettiin professori Riitta Kaarteenahon johtamalle tutkimushankkeelle. 

– Tutkimusryhmämme tutkii interstitiaalisia keuhkosairauksia, jotka kuuluvat harvinaisiin keuhkosairauksiin. Rahoituksen turvin aiheesta saadaan lisätietoa, Kaarteenaho sanoo.

Mitä tarkoittaa interstitiaalinen keuhkosairaus?

– Jos ajattelemme, että henkitorvi ja keuhkoputket ovat kuin väärin päin oleva puun runko ja oksat, niin puun lehtiä voisi verrata keuhkorakkuloihin, joihin pienimmät keuhkoputket päättyvät. Hengitysilman happi siirtyy verenkiertoon keuhkorakkuloiden ohuiden seinämien kautta – ohuiden seinämien kudosta kutsutaan interstitiumiksi. Interstitiaaliset keuhkosairaudet ovat siis näiden keuhkorakkuloiden sairauksia. Tutkimusryhmämme keskittyy niihin, Kaarteenaho kertoo.

Oulun yliopistossa toteutettavassa hankkeessa tehdään aihepiiriin liittyvää perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta. Ryhmä alkaa esimerkiksi kartoittamaan suomalaispotilailta kerättyjä, keuhkoista otettuja näytepaloja tarkempaa luokittelua varten. 

Kudosnäytteitä on aiemmin tutkittu mikroskoopin avulla. Nykyisin näytteitä voidaan tutkia myös skannattuna digitaalisessa muodossa, mikä on usein tutkimustyössä etu. Näitä näytteitä voidaan tulevaisuudessa analysoida myös tekoälyn avulla, Kaarteenaho kertoo hankkeesta.

– Meillä Oulussa on vahvaa terveysteknologian osaamista, jota voimme hyödyntää, Kaarteenaho sanoo.

Tutkimuksen avulla helpotetaan harvinaisten keuhkosairauksien diagnosointia ja hoitoa tulevaisuudessa.

Riitta Kaarteenaho työskentelee keuhkosairauksien ylilääkärinä sekä professorina Oulun yliopistossa ja Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hän on koulutukseltaan sekä keuhkosairauksien että patologian erikoislääkäri.

Hengityssairauksien tutkimussäätiö (HES) tukee hengityssairauksiin liittyvää tieteellistä tutkimustyötä. Hengitysliito on perustanut säätiön vuonna 1997. Tänä vuonna apurahoja myönnettiin yhteensä 41 hakijalle hengityssairauksien ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen liittyviin tutkimushankkeisiin. Teemahaun aiheena olivat harvinaiset keuhkosairaudet.

Lue lista apurahan saajista